Talvisia makuja Loma-Vietosella

Matka perinteiden lämpöön

Kun talvi laskeutuu Länsi-Lappiin, lumi vaimentaa äänet ja kaamos kietoo maiseman rauhoittavaan hämärään. Tällaisina hetkinä Loma-Vietosen tunnelma on syvimmillään – perinteet ja vieraanvaraisuus heräävät eloon takkatulen räiskeessä, lämmittävien tuoksujen leijaillessa keittiöstä ulkoa palaavien punaposkien aistittavaksi. Tuija-emäntä tiimeineen toivottaa vieraansa sydämellisesti tervetulleeksi mukaan Loma-Vietosen perinteikkääseen tarinaan, joka koostuu ympäröivän luonnon rytmistä, paikallisesta ruokaperinteestä ja yhdessä jaettujen hetkien ainutkertaisuudesta.

Perinteinen lohikeitto – Makumuisto Väylän varrelta

Tuijan lohikeitto valmistetaan tornionlaaksolaiseen tapaan perunoista, porkkanoista, lohesta ja tillistä, ja herkun kruunaa kerman täyteläinen silaus. Keitto tuo esiin Tornionjoen kuningaskalan, lohen, hienostuneen maun ja kutsuu pysähtymään hetkeksi ajattoman perinteen äärelle. Lohikeitto on yksi kaikkein klassisimmista ruokalajeista Tornionlaaksossa ja kuvaa hyvin paikallisten ihmisten tiivistä suhdetta ympäröivään luontoon myös ravinnonlähteenä. Lohikeitto kuuluu erottamattomana osana länsilappilaiseen ruokapöytään niin arjessa kuin juhlassakin.

Nisuja ja rieskaa

Loma-Vietosen uunissa tapahtuu taikoja. Leivät ja leivonnaiset valmistuvat sukureseptien mukaan omassa kyökissä ja tuovat nykyhetkeen tuulahduksia vuosikymmenien takaa. Pirtin leivinuunissa paistettu, käsin tehty rieska voinokareen kera maistuu hiihtoretken jälkeen taivaallisen hyvältä. Tulikuuma kiviuuni antaa ohrarieskalle sille ominaisen rakenteen ja maun, ja leivän pintaa koristavat siihen käsin pistellyt kuviot.

Perinteisellä reseptillä leivottu, moneen kertaan taitellusta taikinasta valmistettu kampanisu tarjoaa yksinkertaisen, täydellisen makuelämyksen. Sen pehmeän murea rakenne ja hienovarainen voin maku nostavat kiireettömän kahvihetken uudelle tasolle. Loma-Vietosella leipomuksetkin kertovat tarinaa perinteistä ja käsityön arvosta.

Eväshetki nuotion äärellä

Talvipäivänä metsäretki tarkoittaa lähes aina myös pysähdystä tulistelupaikalle. Hiljaisuuden keskellä nuotion rätinä ja liekkien lämmin loimotus kasvoilla ovat omiaan tyynnyttämään rauhattomimmankin mielen. Ulkoilma on paras mauste ja tikunnokassa paistettu makkara maistuu seikkailulta. Kun nokipannussa kaikessa rauhassa porissut kahvi on valmista, kaivetaan repusta sen kaveriksi mettäkakko, joka on kautta aikojen tuonut eväsenergiaa metsätöiden keskelle.

Kuivaliha – Kevättalven tuulien muovaama herkku

Jos kirkkaana kevättalven päivänä nostaa katseensa talon räystäälle, voi todistaa Lapissa tyypillistä säilöntätapaa – eteläseinustalla riippuu narun päässä poronlihakimpaleita, jotka tekeytyvät kaikessa rauhassa herkulliseksi raaka-aineeksi. Kuivalihan valmistuksessa tarvitaan kevättalven kirpakkaa yöpakkasta ja hangilla hohtavaa armotonta aurinkoa. Kuivaliha on pala Lapin historiaa, jossa yhdistyvät ihmisen kekseliäisyys ja väkevät luonnonvoimat. Tuijan keittiössä poron kuivalihan intensiivinen maku pääsee oikeuksiinsa vieraiden lautasilla, ja voipa joskus joku onnekas sattua apajille, kun isäntä vuolee puukolla lihasta siivuja kypsyyttä testatakseen.

Kotaillallisella aika pysähtyy

Loma-Vietosen pihapiirin kotaravintolassa tunnelma on lähes satumainen. Katse kääntyy keskellä tilaa loimuavaan avotuleen, joka lämmittää suloisesti ja luo kaunista valoa kotaan. Tulisijan ympärille katetut pöydät kutsuvat viihtymään jaetun elämyksen äärelle. Tuijan ja hänen tiiminsä valmistamat ateriat – poronkäristys, Miekojärven kuha ja paikallisten raaka-aineiden inspiroimat lisukkeet – tarjoavat vieraille todellisen makumatkan Länsi-Lapin sydämeen ja tornionlaaksolaisen vieraanvaraisuuden äärelle. Kotaillallisella perinteinen elämäntapa ja nykyhetki kohtaavat, ja alueen rikas kulttuuriperintö tulee näkyväksi suupala kerrallaan.

Talven tunnelmaa

Loma-Vietonen – Kohtaamispaikka talven lämmössä

Talven keskellä, kun pakkanen nipistelee poskipäitä ja hanget kasvavat korkeutta, Loma-Vietonen tarjoaa vierailleen todellisen talven ihmemaan. Heti ovelta avautuva taianomaisen kaunis luonto on läsnä kaikessa tekemisessä ja tunnelma huokuu lämpöä ja välittämistä. Ruokakaan ei ole täällä vain ravintoa, vaan kouriintuntuva muistutus siitä, kuinka luonnonläheisyys ja perinteiden kauneus elävät edelleen vahvana länsilappilaisessa arjessa. Tuija tiimeineen tarjoaa pelkkien aterioiden sijasta tarinoita ja elämyksiä, jotka jäävät lämpönä sydämeen ja säilyvät muistoissa pitkälle tulevaisuuteen.